Institute for Developmental Research Expansion

Project Specifications

Construction Type
New Construction

Area
520,000 GSF

Fosdick & Hilmer provided overall project management and engineering services for design of mechanical, electrical, plumbing, fire protection and automation systems related to this 520,000 GSF, 9-story, medical research facility.

Flexibility was a key driver in the new research facility at Cincinnati Children’s, which includes both wet and dry laboratory space. Upper floors, where the dry labs are located, were designed for cost effective modification of the essential M/E/P/FP systems in the future for conversion into vivarium space. The building layout also allows for one final addition to the south, while the lab space was designed to be modular in order to meet future needs.

Research programs housed in the tower include:

  • Molecular Immunology
  • Developmental Biology
  • Molecular Cardiovascular Biology
  • Pulmonary Biology
  • Infectious Diseases
  • Nephrology
  • Human Genetics
  • General and Community Pediatrics
  • Biostatistics
  • Nursing Research
  • Clinical Investigation Program
  • Clinical Trials Office
  • Health Policy and Clinical Effectiveness
  • Emergency Medicine
  • Imaging Research Center
  • Clinical Epidemiology
  • Endocrinology
  • Pediatric Informatics

KEY FEATURES

  • Digital control systems to precisely maintain air pressurization differences between spaces and the independent temperature requirements of each laboratory and office.
  • Wireless access at all locations in the building to enable improvements in education, quality and the overall patient care experience
  • Renovation of an occupied building.
  • Construction phase planning was provided to facilitate the existing building’s operations, as well as those of the surrounding buildings, throughout the construction period.
  • Facility construction meets CDC/NIH requirements for Biological Safety Level 1 and 2.
  • All animal facilities comply with AAALAC guidelines.
  • Sustainable design features were added when allowed within the project budget.
    • Natural light was prioritized on all floors
    • Occupancy sensors are installed in every space to control the lighting, HVAC supply air flow, and lab hood exhaust air flow.
    • Propylene glycol water loop recovers sensible energy from the exhaust air and transfer it to the supply air.